ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου είναι εκείνα στα οποία εσύ αποφασίζεις ότι τα προβλήματά σου είναι δικά σου και δεν κατηγορείς τη μητέρα σου, το περιβάλλον ή τον πρωθυπουργό γι’ αυτά. Συνειδητοποιείς ότι, τελικά, εσύ ελέγχεις το δικό σου πεπρωμένο».

Albert Ellis (1913-2007)

Άφησε πίσω τα συναισθηματικά σου προβλήματα

Η ορθολογική – βιωματική θεραπεία του Albert Ellis ως όχημα ζωής

Συγγραφέας: Δημήτρης Κατσίκης (PhD, RT – RL)
Σειρά βιβλίων Ψχ
ISBN 978-618-87450-1-1
Σελίδες: 352
Τιμή: 22 €   20 €

Με απλό και περιεκτικό τρόπο αυτοβοήθειας, ο συγγραφέας Δημήτρης Κατσίκης καθοδηγεί τον αναγνώστη –βήμα προς βήμα– να αφομοιώσει τη θρυλική μέθοδο του Albert Ellis και να συνειδητοποιήσει ότι διαθέτει παραπάνω έλεγχο στην ψυχική του υγεία απ’ όσο νομίζει.

 

Με ζωντανά παραδείγματα και ευρεία γκάμα από φιλοσοφικές, βιωματικές και πρακτικές τεχνικές, το βιβλίο «Άφησε πίσω τα συναισθηματικά σου προβλήματα» σκιαγραφεί πιστά, αναλυτικά και απολαυστικά τη μέθοδο που άλλαξε για πάντα τον χάρτη της ψυχοθεραπείας.

 

Η Εκδοτική Belle Époque παρουσιάζει ένα έργο που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, μιλώντας απευθείας στην καρδιά των ψυχολογικών προβλημάτων του. Ένα βιβλίο που βοηθά τον αναγνώστη να μάθει ένα διαχρονικά αποτελεσματικό μοντέλο αυτοανάλυσης και θεραπείας για όποια (ναι, όποια!) δυσκολία-αντιξοότητα-αναποδιά-ταλαιπωρία-αβαρία κι αν αντιμετωπίζει.

 

Και αυτό διότι η Ορθολογική-Βιωματική Ψυχοθεραπεία του Ellis παρέχει ένα οικουμενικό πλαίσιο –πέρα από τυπικές διαγνώσεις και θεραπείες–, για να μπορεί κάποιος όχι μόνο να νιώθει προσωρινά καλύτερα, αλλά να γίνεται και να παραμένει καλύτερα, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν.

 

Η έκδοση αυτή απευθύνεται ισότιμα σε κοινό και επαγγελματίες. Και φιλοδοξεί να δώσει την ώθηση σε όποιον πραγματικά το επιθυμεί, ώστε να γίνει ο ίδιος ψυχοθεραπευτής του εαυτού του.

Επιλογή ζωής
Κατάθλιψη ή θλίψη

Σειρά βιβλίων Ψχ

Συγγραφέας: Δημήτρης Κατσίκης (PhD, RT – RL)

Σελίδες: 58

ISBN 978-618-5745-07-3

Τιμή 9 €

Οι περισσότεροι ακούν κατάθλιψη και το πρώτο πράγμα που τους έρχεται κατά νου, είναι ιδρυματοποιημένες εικόνες προσώπων να υποφέρουν ή ανθρώπους μόνους στα σπίτια τους να κοιτάζουν ακίνητοι το ταβάνι ή τον τοίχο, με διάφορα φάρμακα στο γύρω περιβάλλον.

 

Ή απλώς, βλέπουν ανθρώπους να μελαγχολούν, να νιώθουν «χάλια», όπως λένε, να μην πετυχαίνουν στόχους και να αποσύρονται από προηγούμενες ευχάριστες απολαύσεις.

 

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθλιψη δεν είναι ασθένεια, όπως υποστηρίζουν σήμερα οι περισσότεροι φορείς ψυχικής υγείας, αλλά συναίσθημα, που «κατασκευάζεται» από προσωρινές ή χρόνιες μη ορθολογικές, εσφαλμένες κρίσεις του νου, σύμφωνα με τη μέθοδο REBT του Albert Ellis, αναμορφωτή όλης της ψυχοθεραπείας του 20ού αιώνα.

 

Η νέα σειρά βιβλίων ψυχολογίας της Εκδοτικής Belle Époque τιτλοφορείται «Επιλογή ζωής». Σε αυτή, ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και επόπτης REBT, Δημήτρης Κατσίκης, εξηγεί ότι όλα τα αρνητικά συναισθήματα έχουν δύο όψεις: τη λειτουργική και τη μη λειτουργική. Και ότι εφόσον αφομοιώσει κανείς τη φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει δομηθεί η μέθοδος του Albert Ellis, θα μπορεί να επιλέγει ποια από τις δύο θα ασπάζεται, ώστε να αναστατώνει λιγότερο τον εαυτό του.

 

Το βιβλίο «Κατάθλιψη ή θλίψη» χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο, ο συγγραφέας παρουσιάζει τα είδη της κατάθλιψης και, συνάμα, μέσα από ζωντανά παραδείγματα, τις Μη Ορθολογικές Πεποιθήσεις που οδηγούν τον άνθρωπο να τη βιώσει. Στο δεύτερο μέρος, αναλύεται το «βοηθητικό» συναίσθημα της θλίψης και, μέσα από αντίστοιχα παραδείγματα, παρουσιάζονται οι Ορθολογικές Πεποιθήσεις, που ωθούν κάποιον να παραμένει λειτουργικός και να μην παραιτείται από τη ζωή.

Επιλογή ζωής
Άγχος ή ανησυχία

Σειρά βιβλίων Ψχ

Συγγραφέας: Δημήτρης Κατσίκης (PhD, RT – RL)

Σελίδες: 56

ISBN 978-618-5745-06-6

Τιμή 9 €

Σύμφωνα με τον Albert Ellis, οργανωτή κάθε ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης του 20ού αιώνα με στόχο την έλευση της ενιαίας ψυχοθεραπείας, μεγαλύτερη σημασία δεν έχει το σθένος του συναισθήματος (αν είναι θετικό ή αρνητικό) αλλά η ποιότητά του, δηλαδή το αν είναι λειτουργικό και κατάλληλο για κάθε στόχο ατόμων και ομάδων, στο πλαίσιο που ζουν κάθε φορά.

 

Ακόμη περισσότερο, βασικός ψυχοθεραπευτικός στόχος για όλους τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής είναι η ρύθμιση των συναισθημάτων σε όλο και πιο λειτουργικά, κατάλληλα, ορθολογικά, μεστά, αποδοτικά και πάνω απ’ όλα, δεμένα με το πλαίσιο όπου λειτουργεί ο κάθε άνθρωπος. Για να γίνει αυτό, ο Ellis (και ο μαθητής του Windy Dryden στη συνέχεια) διαχώρισε τα συναισθήματα σε λειτουργικά και δυσλειτουργικά, είτε αυτά είναι αρνητικά είτε θετικά.

 

Η νέα σειρά βιβλίων ψυχολογίας της Εκδοτικής Belle Époque τιτλοφορείται «Επιλογή ζωής». Στον παρόντα τόμο, ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και επόπτης REBT, Δημήτρης Κατσίκης, αναλύει το άγχος (και τους επιμέρους τύπους του) και παρουσιάζει το βοηθητικό συναίσθημα της ανησυχίας.

 

Το συναίσθημα του άγχους αφορά δυσλειτουργική αντίδραση σε μια επικείμενη ή έμμεση απειλή, πραγματική ή φανταστική, και θεωρείται δυσλειτουργικό, καθώς το βίωμά του οδηγεί σε απεμπλοκή και απομάκρυνση από τον στόχο ή την κατάσταση. Επιπλέον, οδηγεί σε απαισιόδοξη σκέψη και σε ιδιοπαθή, αυτοάνοσα συμπτώματα, που έχουν προσωρινές ή χρόνιες οργανικές επιπλοκές.

 

Το συναίσθημα του άγχους διαχωρίζεται πλήρως από το ορθολογικό εναλλακτικό του, την ανησυχία. Αυτή αποτελεί λειτουργική αντίδραση σε μια επικείμενη ή έμμεση απειλή, πραγματική ή φανταστική, και θεωρείται λελογισμένο άγχος, καθώς οδηγεί άμεσα ή έμμεσα σε εμπλοκή, συμμετοχή και επίλυση των θεμάτων/ ζητημάτων/ προβλημάτων, που άτομα και ομάδες αντιμετωπίζουν εκείνη τη στιγμή.

Επιλογή ζωής
Ντροπή ή αμηχανία

Σειρά βιβλίων Ψχ

Συγγραφέας: Δημήτρης Κατσίκης (PhD, RT – RL)

Σελίδες: 44

ISBN 978-618-5745-05-9

Τιμή 9 €

Η νέα σειρά βιβλίων ψυχολογίας της Εκδοτικής Belle Époque τιτλοφορείται «Επιλογή ζωής». Σε αυτή, ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και επόπτης REBT, Δημήτρης Κατσίκης, εξηγεί ότι όλα τα αρνητικά συναισθήματα έχουν δύο όψεις: τη λειτουργική και τη μη λειτουργική. Και ότι εφόσον αφομοιώσει κανείς τη φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει δομηθεί η Ορθολογική-Βιωματική Ψυχοθεραπεία του Albert Ellis, θα μπορεί να επιλέγει ποια από τις δύο θα ασπάζεται, ώστε να αναστατώνει λιγότερο τον εαυτό του.

 

Η ντροπή είναι δυσλειτουργικό συναίσθημα, που συχνά εκδηλώνεται συγκεκαλυμμένα υπό τη μορφή άγχους, θυμού ή κατάθλιψης. Το άτομο ή η ομάδα που την εμφανίζει, δηλώνει ότι στενοχωριέται που «έγινε ρεζίλι», που «γελοιοποιήθηκε», που «έπεσε στα μάτια των άλλων».

 

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αποτελούν αφορμές για ντροπή ή αμηχανία. Η διαφορά; Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη είναι δυσλειτουργική, καθώς άτομα ή ομάδες πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε με τίποτα να είχαν ξεπέσει στα ιδανικά και στις αξίες τους.

 

Παρομοίως, το ίδιο σχεδόν πιστεύουν και όσοι βιώνουν αμηχανία, αλλά με μία ουσιώδη διαφορά που κάνει… τη διαφορά! Αυτή έγκειται στο ότι όσοι κάνουν εαυτόν να βιώσει αμηχανία, δεν θεωρούν δεδομένο ότι δεν μπορούν να γελοιοποιηθούν ποτέ, δεν καταστροφολογούν γι’ αυτό, δεν θεωρούν το ρεζίλεμα ή γενικότερα την κοινωνική έκθεση ανυπόφορα και δεν πιστεύουν ότι δύσκολες κοινωνικές στιγμές τούς χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους.

Μπορείς να τα καταφέρεις

 

Υπότιτλος: Ενδυνάμωση μαθητών με σχολικές και κοινωνικοσυναισθηματικές δυσκολίες συμπεριφοράς

Σειρά βιβλίων Ψχ

Συγγραφέας: Michael Bernard (PhD)

Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Κατσίκης (PhD), Χρυσούλα Κωστογιάννη (PhD), Δήμητρα Σταύρου (MSc)

Σελίδες: 118

ISBN 978-618-5745-04-2

Τιμή 15 €

Ενώ ακονίζουμε το μυαλό μας, επιχειρώντας να επινοήσουμε άμεσους και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης σχολικών και συμπεριφορικών δυσκολιών των μαθητών, βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψιν μας την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

 

Ιδού τι ανακαλύψαμε: πολλοί μαθητές με σχολικές και συμπεριφορικές δυσκολίες δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους και να αναλάβουν την ευθύνη του μαθησιακού τους δυναμικού. Κι αυτό, επειδή δεν έχουν αναπτύξει θετικές στάσεις/νοοτροπίες, καθώς και κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες, σε σχέση με άλλους μαθητές, που εκδηλώνουν θετικότερες συμπεριφορές και συμμετέχουν πιο ενεργά και επιτυχημένα στη μαθησιακή διαδικασία.

 

Με τα χρόνια, δημιουργήσαμε την εκπαιδευτική πλατφόρμα προγραμμάτων με τίτλο Μπορείς να τα Καταφέρεις! (You Can Do It! Education, YCDI!E), ένα σύνολο κοινωνικοσυναισθηματικών αναλυτικών προγραμμάτων και συνοδευτικών σχολικών εφαρμογών, τα οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υλοποιούν κατά τη διάρκεια της σχολικής βδομάδας και οι γονείς να εφαρμόζουν στο σπίτι. Αυτό που ανακαλύψαμε μέσα από αυτό το έργο, είναι ότι, όταν οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν με εξατομικευμένο τρόπο κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες σε μαθητές με σχολικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, αυτοί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να αυτορρυθμίζονται (δηλαδή να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές) και να συμμετέχουν με πιο ενεργητικό τρόπο στη σχολική τάξη. Ταυτόχρονα όταν εμπλέκονται και οι γονείς στην όλη διαδικασία, τα αποτελέσματα είναι ακόμη

πιο εντυπωσιακά.

 

Το πρόγραμμα Πρακτικής Καθοδήγησης που παρουσιάζεται σε αυτό το βιβλίο, έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες (π.χ., ψυχικής υγείας, καθηγητές, διευθυντές, δασκάλους, συμβούλους εκπαίδευσης, άλλους αρμόδιους υλοποίησης σχολικών προγραμμάτων), που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συμπεριφορικών και μαθησιακών προγραμμάτων σε μαθητές με σχολικές και συμπεριφορικές δυσκολίες.

 

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Ψχ 01 Κατάθλιψη Εκδοτική Belle Epoque

Ψχ: Κατάθλιψη
Σειρά Ψχ
Τόμος 01
ISBN: 978-618-84090-6-4
Α΄ Έκδοση: Ιούλιος 2020
Υπεύθυνος σύνταξης: Δημήτρης Κατσίκης
Αναπληρώτρια υπεύθυνη σύνταξης: Στέλλα Κασάπη
Σύμβουλος Ύλης: Χρυσούλα Κωστογιάννη

Σελίδες: 64
Τιμή: 8,90 €

(Για αγορές από b-e.gr, έκπτωση 10%)

Η Εκδοτική Belle Époque με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ότι διευρύνει τους ορίζοντές της και εισέρχεται στον χώρο της Ψυχολογίας. Η πρώτη σειρά βιβλίων μας για την Ψυχική Υγεία είναι το άκρως ανατρεπτικό «Ψχ» και ο υπ’ αριθμόν 01 τόμος καταπιάνεται με την Κατάθλιψη.

Υπεύθυνος έρευνας και σύνταξης είναι ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας και Επιστημονικός Ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσίκης, ενώ για την ολοκλήρωση του βιβλίου έχουν εργαστεί περισσότεροι από 20 επιστήμονες.

Με απλό, προσιτό και κατανοητό σε κάθε αναγνώστη τρόπο, αλλά συνάμα με επιστημονική και τεκμηριωμένη γραφή, ο Δημήτρης Κατσίκης και οι συνεργάτες του αναπτύσσουν όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Κατάθλιψη και επεξηγούν ποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές και ποιες αντενδείκνυνται.

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, πολλοί είναι αυτοί που θα αναθεωρήσουν όλα όσα πίστευαν ότι ισχύουν για τις μεθόδους ψυχοθεραπείας.

Ειδικές τιμές για Ψυχολόγους και για κέντρα Ψυχικής Υγείας. Καλέστε μας στο 210 6132737
  • Αποστολή με ΕΛΤΑ Courier – Υπηρεσία Πόρτα-Πόρτα. Μεταφορικά έξοδα: 3,98 ευρώ για εντός Αττικής και 4,10 ευρώ για εκτός Αττικής.
  • Δωρεάν ταχυδρομικά έξοδα για παραγγελίες άνω των 50 ευρώ.
  • Για αποστολές εκτός Ελλάδας, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο [email protected]