ΕΚΔΟΤΙΚΗ BELLE EPOQUE

Λίγα λόγια για εμάς

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ… ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ

Δύο πράγματα αγαπούν οι ιδρυτές της Εκδοτικής Belle Époque: τον αθλητισμό και το βιβλίο. Την ιστορία των σπορ και τις προσεγμένες εκδόσεις. Ιστορικοί και ερευνητές, δημοσιογράφοι και εικονογράφοι, φιλόλογοι και μεταφραστές, άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο των εκδόσεων, αλλά και από τον κόσμο του αθλητισμού, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σαφή στόχο: να καλύψουν το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ιστορική αθλητική βιβλιογραφία.

Παράλληλα με τη σειρά 1908, η Εκδοτική Belle Époque έχει στα σκαριά σωρεία εκδόσεων, που αφορούν τις ιστορίες ελληνικών και ξένων σωματείων, βιογραφίες ανθρώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στον αθλητισμό και λευκώματα.

Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τρεις λέξεις: Citius, Altius, Fortius. Σημαίνουν πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Με το σλόγκαν αυτό ξεκινούμε την προσπάθειά μας. Γρήγορα να καθιερωθούμε ως ένας εκδοτικός οίκος που «κάτι έχει να πει»· ψηλά να θέτουμε τους στόχους μας· με πυγμή και αποφασιστικότητα να ξεπερνούμε εμπόδια και δυσκολίες.

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τον Ιούλιο του 2020, επισημοποιήθηκε η συνεργασία της Εκδοτικής Belle Époque με τον Διδάκτωρ Ψυχολογίας και Επιστημονικό Ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Κατσίκη και με την πολυμελή ομάδα εργασίας του. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό –με υπευθυνότητα και συνέπεια– για την τελευταία λέξη της έρευνας αιχμής και της τεχνολογίας πάνω στην ψυχική υγεία και στα συναφή εφαρμοσμένα πεδία της (ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, coaching, μεντόρευση, εκπαίδευση κ.α.).

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι άνθρωποι πίσω από την Εκδοτική Belle Epoque

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΤΡΟΕΦ

Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Είναι Έλληνας ιστορικός και πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας στο κολέγιο του Χάβερφορντ στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμετέχει στην Belle Époque ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα ιστορικής έρευνας.

Μετά την απονομή του διδακτορικού του διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δίδαξε ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Queens College της Νέας Υόρκης και στο Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Από το 1996, είναι καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Ειρήνης και Παγκοσμιοποίησης του Haverford College στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Τελευταίο εκδοτικό του έργο είναι το The Greeks and the Making of Modern Egypt: from Muhamad Ali to Nasser. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Αλέξανδρου Κιτροέφ είναι στραμμένο στη μελέτη της ταυτότητας στη σύγχρονη Ελλάδα και τη διασπορά. Παράλληλα, ερευνά την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα, του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο Ελλάς Ευρώπη Παναθηναϊκός με τις εκδόσεις greekworks.com. Παππούς του ήταν ο εφοπλιστής Γεώργιος Γιαννουλάτος, πρόεδρος του Παναθηναϊκού το 1934.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ιδρυτής της Εκδοτικής Belle Époque είναι ο Ανδρέας Οικονόμου. Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε Γεωλογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιογραφία στη σχολή του ΑΝΤ1.

Από το 2009 ερευνά την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Οργάνωσε και μελετά το ιστορικό αρχείο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες έγγραφα, χρονολογούμενα από το 1926 μέχρι τις μέρες μας.

Άρθρα του πάνω στην αθλητική ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, μεταξύ των οποίων η επίσημη ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. (panathinaikos1908.gr) και το επίσημο site των Panathinaikos Supporters Abroad (paoabroad.gr). Μέρος του αρχείου του έχει αξιοποιηθεί σε αθλητικά αφιερώματα στην κρατική τηλεόραση.

Πολλά από τα βιβλία του ήταν –και παραμένουν– σε λίστες με best sellers των μεγάλων βιβλιοπωλείων της χώρας. Έχει διοργανώσει παρουσιάσεις σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, μεταξύ των οποίων το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μέγαρο Μουσικής.

To 2021 παρουσίασε την ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας «Γιώργος Καλαφάτης, ο Ιδρυτής του Παναθηναϊκού», υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Η έκθεση «φιλοξενείται» στην ιστοσελίδα 1908.gr. Επίσης, υπό την επίβλεψή του δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια αθλητικού σωματείου, το paopedia.gr.

Παναθηναϊκούπολη (2013)
Εκδόσεις Σοκόλη

Λεωφόρος Ηρώων (2014)
Β΄ Έκδοση το 2015
Κάπα Εκδοτική

Και Χιλιάδες Τίτλοι (2016)
Συλλογικό έργο
Β΄ αναθεωρημένη έκδοση το 2017
Κάπα Εκδοτική

Η γέννηση μίας ιδέας (2018)
Β΄ έκδοση το 2019
Σειρά: 1908, 1ος τόμος
Εκδοτική Belle Epoque

Πράσινη Επανάσταση (2019)
Σειρά: 1908, 2ος τόμος
Εκδοτική Belle Epoque

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160 (2019)
(συν-συγγραφή με τον Αριστοτέλη Μπενόγλου)
Εκδοτική Belle Epoque

Άλμα στην αιωνιότητα (2019)
Σειρά 1908: 3ος τόμος
Εκδοτική Belle Epoque

Μόλις δουν τριφύλλι (2019)
Σειρά 1908: 4ος τόμος
Εκδοτική Belle Epoque

Εβάλαμε Οκτώ (2020)
Εκδοτική Belle Epoque

Ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός – μέρος Α΄ (2020)
Σειρά 1908: 5ος τόμος
Εκδοτική Belle Epoque

Επίσης, ιστορική επιμέλεια και εμπλουτισμός των εξής βιβλίων της εκδοτικής:
Τα βλέπω όλα πράσινα (2020, συγγραφέας Άγγελος Σκλαβουνάκης), Γιώργος Καλαφάτης (2021, συγγραφέας Βαγγέλης Μελέκογλου), Έντεκα Εμείς (2021, συγγραφέας Νίκος Τζουάννης)

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΟΥΡΑΚΗ

Η Μαρία Τσιουράκη είναι ιδρυτικό στέλεχος και διευθύντρια της Belle Epoque. Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Επί σειρά πολλών ετών ασχολήθηκε με την παιδαγωγική ανάπτυξη παιδιών προσχολικής ηλικίας. Έχει εργαστεί επίσης στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Παιδοκόμων – Βρεφονηπιοκόμων της Σχολής Ανδρέας Συγγρός, της Σχολής Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης και της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.

Για δώδεκα συναπτά έτη (1996 – 2010) εργαζόταν σε παιδικούς σταθμούς σε όλη την Αττική, ενώ επίσης έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Χαμόγελο του Παιδιού (σπίτι Μελισσίων).

Το 2012 και το 2014 απέκτησε δύο αγόρια και στην πορεία αφιέρωσε τον χρόνο της στο μεγάλωμα των δύο της παιδιών, έως το 2016, όταν σε συνεργασία με την αδελφή της Αλεξάνδρα ίδρυσαν την εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων Jasmin Events.

Το 2018 κάνει στροφή στην καριέρα της και συνιδρύει, μαζί με τον Ανδρέα Οικονόμου, τον εκδοτικό οίκο Belle Èpoque.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΩΤΣΙΝΗ

Η Μαργαρίτα Κωτσίνη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης και Έργων Ζωγραφικής. Από τότε έχει επιμεληθεί αρκετές εκδόσεις για τους εκδοτικούς οίκους Κοάν, Οξύ, Κάπα Εκδοτική μεταξύ άλλων και έχει συνεργαστεί με διάφορους συγγραφείς και εικονογράφους. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, επιβλέπει και συμμετέχει σε όλα τα στάδια της εκδοτικής παραγωγής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗΣ

Ο Άγγελος Σκλαβουνάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα.

Το 2005 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στη «μεγαλυτέρα των Βαλκανίων», την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ».

Στη συνέχεια, έγινε αρθρογράφος στην εφημερίδα «η Πράσινη», σε στήλες αθλητικού ιστορικού περιεχομένου, ενώ συνάμα έχει εργαστεί σε αθλητικά sites, όπως το gazzetta.gr, το onsports.gr, το leoforos.gr.

H πρώτη του εκδοτική προσπάθεια έγινε το 2014 με το βιβλίο-λεύκωμα 1971, που αφορά την πορεία του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλεϊ. Το 2016, εξέδωσε το βιβλίο Κάθε μέρα σ’ αγαπώ πιο πολύ, ενώ το 2020 εκδόθηκε το έργο του Τα βλέπω όλα πράσινα. Συμμετέχει ερευνητικά και συγγραφικά σε όλα τα βιβλία της Παναθηναϊκής Εγκυκλοπαίδειας, στο κόμικ “1908” και στη σειρά ΠΑΟ Διακοπές. Τελευταίο βιβλίο του είναι το Έτσι αγαπούν οι ποιητές.

Κάθε μέρα σ’ αγαπώ πιο πολύ
Κάπα Εκδοτική

Τα βλέπω όλα πράσινα
Εκδοτική Belle Epoque

Και Χιλιάδες Τίτλοι (συλλογικό έργο)
Κάπα Εκδοτική